do. jan 23rd, 2025

In Nederland is ongeveer 1 op de 12 mannen en 1 op de 200 vrouwen kleurenblind. Bij mannen komt deze kleurenblindheid vaker voor, omdat de belangrijkste kleurenstoornis via het X-chromosoom wordt doorgegeven. (Bron: Stichting Accessibility) Is bijvoorbeeld een website niet bruikbaar voor deze groep, dan sluit je toch tien procent uit als potentiƫle gebruiker van de site.

Om te voorkomen dat een website of andere applicatie niet toegankelijk is voor personen met kleurenblindheid, zul je hiervoor testgevallen moeten uitvoeren onder de vlag van een Gebruiksvriendelijkheid of Toegankelijkheid test. De insteek die het beste resultaat zal geven, is om hiertoe een aantal personen uit te nodigen die aan de diverse soorten kleurenblindheid lijden.

Een goedkoper alternatief is het gebruikt van beschikbare open source tools. Hiermee is het mogelijk om het hebben van een kleurenstoornis gesimuleerd. Deze tools tonen hoe een kleurenblinde persoon een scherm zou zien. Een simpele open source tool die ik hier sinds kort geregeld voor gebruik is Color Oracle. Deze kleurenblindheid simulator is zowel beschikbaar voor Windows als Mac en Linux. Color Oracle simuleert de kleurstoornissen deuteranopia, protanopia en tritanopia. Dit zijn extreme vormen van kleurenblindheid, de meeste kleurenblinde personen zien meer kleuren

Door Patrick

Geef een antwoord